همراهی رادیو و تلویزیون با جشنواره فیلم فجر،باعث شده بخش زیادی از اطلاعات مربوط به این رویداد هنری از طریق این دو رسانه دیداری و شنیداری به مخاطبان برسد .
جشنواره فيلم فجر، مهمترين رويداد سينمايي ايران و به نوعي جشن سينما و ويترين سينماي ايران است؛ رويدادي كه خواسته يا ناخواسته بر جريان توليد و حتي نمايش فيلمها تأثير بهسزايي دارد و حتي ميتوان گفت كه سياستهاي حاكم بر جشنواره، بر توليدات ساليانه سينماي ايران اثر ميگذارد و در واقع مسئولان سينمايي، سياستهاي خود را در جشنواره فجر به سينماي ايران اعلام ميكنند.
به گزارش روابط عمومي رسانه ملي، سينما و تلويزيون شايد بهعنوان دو رقيب سنتي و قديمي رسانهاي، شناخته شوند، اما در ايام جشنواره فيلم فجر اين رقابت به يك رفاقت بدل ميشود. شبكههاي راديويي و تلويزيون هر سال با برپايي جشنواره فيلم فجر پيشقدم ميشوند و وجه تبليغي- رسانهاي آن را برعهده ميگيرند. در واقع در كنار مطبوعات، هيچ رسانهاي به اندازه تلويزيون نميتواند در معرفي و تبليغ اين جشنواره حداقل در ميان مردم و مخاطبان عام تأثير داشته باشد و كاركردهاي رسانهاي تلويزيون و راديو و برد تبليغاتي آن براي بزرگترين اتفاق فرهنگي كشور، فرصتي است كه سينماي ايران همواره از آن استفاده كردهاست. امسال جشنواره فيلم فجر براي سيوپنجمين بار تكرار شده تا انگيزهاي براي دور هم جمع شدن اهالي سينما و حضور مردم در كنار هنرمندان در سينماها باشد. شبكههاي راديويي و تلويزيوني نيز با تهيه و توليد ويژهبرنامههاي جشنواره فيلم فجر بهطور اختصاصي و جزئيتر به اخبار جشنواره ميپردازند و به بازتاب رخدادهاي روزانه اين جشنواره بسنده نميكنند. در واقع اين برنامهها يك بولتن تلويزيوني از جشنواره فجر هستند كه بخشهاي مختلفي دارند. گفتوگو با عوامل فيلم، نمايش گوشههايي از فيلم، نقد و تحليل آنها و تهيه گزارشهاي مختلف تصويري و گفتوگومحور از ايام جشنواره مانند پوشش خبري نشستهاي مطبوعاتي و نقد و بررسي فيلمها يا گفتوگو با منتقدان سينمايي و بررسي و آسيبشناسي مديريت اجرايي جشنواره، از مهمترين بخشهاي اين برنامههاست. در روزهاي برگزاري سيوپنجمين جشنواره فيلم فجر نگاهي به توليدات شبكههاي تلويزيوني و راديويي و پوشش خبري رسانهملي در اين جشنواره مياندازيم.
هفت: پرمخاطبترين برنامه جشنوارهاي تلويزيون
«هفت» باسابقهترين برنامه در ميان برنامههاي سينمايي تلويزيون است كه وارد چهارمين دوره از پوشش خبري جشنواره فجر شدهاست. برنامهاي كه با نگرشهاي گوناگون به سينما همراه است. بهروز افخمي بهعنوان يك فيلمساز و چهرهاي سرشناس و جنجالي كه گاه اظهارنظرهايش به بحث و جدلهاي قلمي ختم ميشود، در يكسال و اندي كه از توليد سري سوم هفت ميگذرد، ديدگاههايش را درباره سينما خيلي صريح بيان ميكند. موضوعي كه به تدريج موفق به انجام دادنش شده و در بستر برنامه بهخوبي جا افتاده است. «هفت» كه از ابتدا در ايام جشنواره به صورت زنده از آنتن پخش شده، همواره با مشكلاتي روبهرو بوده است. مخاطباني كه تا نيمههاي شب پاي برنامه مينشينند و اخبار جشنواره را بههمراه گفتوگو با كارگردانان و بازيگران دنبال ميكنند، دوست دارند با برنامهاي يكسويه روبهرو نشوند. اين برنامه نيمساعت پس از نيمهشب آغاز و تا 2:30 بامداد در برج ميلاد بهصورت زنده از شبكه سه سيما پخش ميشود. سعيد پرويني تهيهكننده «هفت» براي امسال بخشهاي مختلفي را در نظر گرفتهاست. از تحليل و بررسي فيلمهاي بخش مسابقه سينماي ايران با حضور بازيگران و كارگردانان هر اثر گرفته تا گفتوگو با داوران و شركتكنندگان بخشهاي جنبي جشنواره كه دوستداران سينماي ايران را راضي نگه ميدارد. پخش نظرهاي مردم در خصوص فيلمهاي جشنواره، پوشش جلسات نقد فيلمهاي جشنواره با حضور عوامل آن و پخش گزيدهاي از اين جلسه در برنامه نيز از ديگر بخشهاي برنامه «هفت» است. در بخش قدرداني و بزرگداشت چهرههاي سينمايي نيز از اين چهرهها دعوت ميشود تا مخاطبان شبكه سه با ديدگاههاي آنها آشنا شوند. افخمي در شبهاي جشنواره با مسئولان و عوامل جشنواره نيز گفتوگو خواهد كرد كه اميدواريم گفتوگوي خوب و پرباري از كار درآيد و مخاطبان «هفت» را راضي كند. در بخش نقد كه قاعدتاً جذابترين بخش «هفت» ويژه جشنواره براي مخاطبان حرفهايتر به حساب ميآيد، مسعود فراستي در كنار ديگر منتقدان قرار ميگيرد و به نقد فيلمهاي نمايش داده شده در همان روز در برج ميلاد ميپردازد. هرچند به نظر ميآيد در روزهاي برگزاري جشنواره و با توجه به اينكه بخش مهمي از مخاطبان «هفت» فيلمها را نديدهاند، نقدها بايد شكل يادداشت داشته باشد و منتقدان حتيالامكان از پرداختن به جزئيات و مهمتر از همه لو رفتن داستان كامل فيلمها جلوگيري كنند. با همه اينها بسياري از سينمادوستان براي اطلاع از كيفيت فيلمها و نحوه برگزاري جشنواره امسال نيز به «هفت» رجوع ميكنند و تا پاسي از صبح پاي آن خواهند نشست. «هفت» در آستانه جشنواره فيلم فجر ميتواند كارش را به خوبي با سري برنامههاي مخصوص جشنواره آغاز كند و مخاطبان بالقوه علاقهمند به سينماي ايران را به جمع مخاطبان ثابت خود بيفزايد.
سينما دو: سينما با رويكرد اجتماعي
«سينما دو» برنامهاي است كه با رويكرد «بررسي سينماي اجتماعي ايران» و با نگاهي جامعهشناسانه هر هفته تازههاي سينماي ايران را بررسي ميكند. در اين برنامه، جواد طوسي بهعنوان منتقد و كارشناس، كارگردانان، بازيگران و هنرمنداني از اصناف مختلف سينمايي در كنار علاقهمندان و دانشجويان سينما و تئاتر كشور حضور دارند. «سينما دو» با اجراي محمد خزايي و با حضور دانشجويان سينما در استوديو روي آنتن شبكه دو ميرود. عباس يداللهي تهيهكننده سينمادو ميگويد: در ايام برپايي جشنواره فيلم فجر رويكرد برنامه كاملاً به سمت موضوعات جشنواره سوق داده ميشود و در شبهاي چهاردهم و بيستويكم بهمن به معرفي برنامههاي جشنواره فيلم فجر خواهيم پرداخت. وي ادامه ميدهد: شب چهاردهم با رويكرد تأثير انقلاب در سينماي ايران برنامه را توليد ميكنيم و در شب بيستويكم بهمن، تمام نود دقيقه برنامه به فيلمهايي كه در سيوپنجمين جشنواره فيلم فجر اكران شدهاند، اختصاص داده خواهد شد. تهيهكننده سينما دو ميافزايد: تلاش كرديم با توجه به حال و هواي سينماي ايران در اين ايام، آيتمهاي اين دو برنامه متنوع باشند. دو بخش قاب مهمان و گزارشهاي مردمي با تامل بيشتر روي فيلمهاي موفق امسال روي آنتن ميرود و البته دعوت از محمد حيدري دبير جشنواره فيلم فجر هم يكي ديگر از بخشهاي اين برنامه خواهد بود. يداللهي با اشاره به بخش گزارش از برپايي جشنواره ميگويد: اين بخش بر عهده فاطمه مزيناني است كه بهعنوان گزارشگر در برج ميلاد حضور دارد و گزارشهايي از روند برگزاري جشنواره تهيه ميكند. وي در پايان اشاره ميكند: گفتوگو با منتقدان و اهالي رسانه درباره فيلمهاي اكران شده در جشنواره امسال، بخش ديگري از برنامه خواهد بود كه اميدوارم نگاه منتقدان به فيلمهاي امسال رضايتبخش باشد.
شبكه نمايش: افتتاحيه و اختتاميه در قاب زنده
شبكه نمايش در روزهاي برگزاري جشنواره فيلم فجر با برنامه «سينمايش» به استقبال جشنواره فيلم فجر رفته است. اين برنامه كه يكشنبهها ساعت 20:40 از شبكه نمايش روي آنتن ميرود، با انتخاب رويكرد جديدي در معرفي فيلمهاي فجر، سعي كرده فضاي متفاوتي را ترسيم كند. «سينمايش» در نظر دارد ضمن اطلاعرساني از اخبار و وقايع روزانه اين جشن سينمايي، بهطور اختصاصي به موضوعات مرتبط با سينما بپردازد و با برگزاركنندگان و شركتكنندگان در جشنواره گفتوگو كند. برنامهاي با زماني فشرده كه اخبار جشنواره را بهخوبي پوشش ميدهد و گاه گفتوگوهاي خوبي هم در آن به چشم ميخورد. حميدرضا توسلي، تهيهكننده اين برنامه ميگويد: مراسم افتتاحيه از سال 7? تاكنون بهصورت زنده پخش نشده است و هر سال با چند ساعت تأخير روي آنتن ميرفت اما امسال تنها شبكه نمايش آن را زنده پخش كرد. وي درباره پخش مراسم اختتاميه سيوپنجمين جشنواره فيلم فجر ميگويد: مراسم اختتاميه نيز در اين برنامه پوشش داده ميشود و تا پيش از اختتاميه، بينندگان شبكه نمايش ميتوانند اخبار جشنواره را درباره نامزدهاي سيمرغ فجر و نظرهاي مخاطبان و بينندگان را درباره فيلمهاي اكران شده، ببينند.
سينما آيفيلم: سينما به سه زبان
ديگر شبكههاي تلويزيوني هم در اين ماراتن 10 روزه شركت و برنامههايي را توليد كردند. سينما آيفيلم كه در طول سال، مخاطبان خود را بهشكل مطلوبي با روند اكران روز سينماي ايران آشنا ميسازد، در روزهاي جشنواره سيوپنجم فيلم فجر هم موفق عمل ميكند. برنامهاي كه هر شب حدود ساعت 22:30 پخش ميشود، ضرباهنگ تند و پرشتابي دارد و از بخشهاي مختلفي همچون مصاحبههاي كوتاه با تماشاگران و عوامل فيلمهاي بخش سوداي سيمرغ تشكيل شدهاست. نكته جالب اين برنامه، حضور سه مجري فارسيزبان، عربزبان و انگليسيزبان است كه هر يك به زبان خود پلاتوهاي خود را گفته و اجراي متفاوت و پرحرارتي را ارائه كردهاند كه بيگمان براي مخاطبان سينماي ايران جذاب است.
راديو تهران: چراغي كه در فجر روشن ميشود
با نگاهي به غرفههاي مستقر در برج ميلاد ميتوان دريافت كه مانند هرسال شبكههاي راديويي در پوشش اخبار جشنواره موفقتر عمل ميكنند. امسال راديو تهران تصميم گرفته با ساختاري متغيير لحظه به لحظه اين رويداد بزرگ سينمايي را پوشش دهد. «چراغ سيوپنجمين جشنواره فيلم فجر» كاري از گروه تهران و رويدادهاي راديو تهران است كه 9 تا 21 بهمن از ساعت 10 روي آنتن اين شبكه راديويي ميرود. «چراغ سيوپنجمين جشنواره فيلم فجر» به تهيهكنندگي صادق داوري در برنامهاي زنده، آخرين رويدادها را اطلاعرساني ميكند. هدف اين برنامه شفافسازي، اطلاعرساني از حاشيهها و بازتاب رخدادها با اجراي حافظ آهي و غزل نهاني است. صادق داوريفر تهيهكننده اين برنامه از تغيير ساختار ويژهبرنامه سيوپنجمين جشنواره فيلم فجر خبر ميدهد و ميگويد: ساختار برنامه امسال با برنامههاي سالهاي گذشته تفاوت بسيار دارد. ما امسال فقط برنامهاي واحد كه در ساعتي مشخص پخش شود، نداريم. از صبح، اخبار جشنواره را لحظهبهلحظه پوشش ميدهيم و در 30 دقيقه به بررسي و تحليل اكرانها خواهيم پرداخت. وي ميافزايد: ما براي انعكاس مطلوب اين دوره از جشنواره، چهار برنامه پنج دقيقهاي تدارك ديدهايم كه هر بخش را يك نفر بر عهده دارد و در ساعتهاي مختلف روز اخبار، اطلاعات و حاشيههاي جشنواره را پوشش ميدهد؛ در يك بخش، اخبار سينماي فجر و در بخش ديگر سوداي سيمرغ را پوشش ميدهيم، از ديگر بخشها مربوط به هنر و تجربه است و البته پرداختن به حال و هواي جشنواره و اكرانهاست كه همه اينها با عنوان «چراغ» پخش ميشود. داوريفر با بيان توضيحات بيشتر خاطرنشان ميكند: نيم ساعت از برنامه به نشست نقد و بررسي اكرانها اختصاص دارد، به اين صورت كه خودمان با حضور كارگردانها و بازيگران و البته منتقدان، اكرانها را تحليل و بررسي ميكنيم. آسيبشناسي و تحليل عملكرد سيوپنجمين جشنواره، ارزيابي اين دوره از جشنواره و جشنواره دورههاي گذشته و گفتوگو با منتخبان و... از ديگر قسمتهاي اين برنامه است.
راديو ايران: كافهاي براي جمع سينماييها
راديوايران با ويژهبرنامه «كافه هنر» كه بهصورت مستقيم از غرفه راديو ايران در محل سالن همايشهاي برج ميلاد روي آنتن ميرود، شنوندگان را از آخرين اخبار و رويدادهاي جشنواره آگاه ميكند. اين برنامه كه در گروه انديشه و فرهنگ به مديريت يدالله گودرزي روي آنتن ميرود از اولين روز اكران فيلمها در بين هنرمندان، كارگردانان، صاحبنظران و مخاطبان حضور مييابد و اخبار آخرين فيلمهاي توليد شده را به سمع مخاطبان ميرساند. به گفته گودرزي، اين برنامه كه با تهيهكنندگي حسين معصومي و گويندگي سعيد توكلي از ساعت 20 به مدت 50 دقيقه از آنتن راديو ايران پخش ميشود با بخشهاي متنوعي همچون كلاكت، سناريو، آقاي هنرپيشه، حركت آرام، سكانس دوم، حركت سريع، نماي خارجي، نماي خيلي دور، خانم هنرپيشه و سكانس آخر اخبار روزانه جشنواره فجر را از 10 بهمن به مدت 10 روز روي آنتن شبكه ايران ميفرستد. معرفي فيلمهاي روز در حال اكران، معرفي فيلمهاي حوزه بينالملل و اطلاعرساني درباره آن، گفتوگو با بازيگران فيلمهاي جشنواره، گذري به رويدادهاي جشنواره و گفتوگو با هنرمنداني كه در سالهاي گذشته سيمرغ دريافت كردهاند، از ديگر قسمتهاي اين برنامه است. ضمن اينكه فيلمهاي در حال اكران در سينماهاي كشور با حضور كارشناسان و عوامل فيلمها در اين برنامه نقد ميشود.
راديو فرهنگ: برداشت ?? در جشنواره فيلم فجر
راديو فرهنگ به رسم هر سال در جشنواره فيلم فجر حضور دارد. «برداشت ??» برنامهاي كه به انعكاس اخبار و رويدادهاي جشنواره فيلم فجر ميپردازد، از 10 تا 20 بهمن هر روز ساعت ??:?? با حضور كارشناسان، اهالي سينما و بازيگران سينما و تلويزيون، رويدادهاي جشنواره سيوپنجم فجر را تحليل و بررسي ميكند. محسن حكيممعاني تهيهكننده اين برنامه ميگويد: اين برنامه همزمان با آغاز سيوپنجمين جشنواره بينالمللي فيلم فجر، آخرين اخبار و اتفاقات جشنواره فيلم فجر را بهصورت مستقيم از محل برج ميلاد براي شنوندگان راديو فرهنگ بهصورت زنده گزارش ميكند. وي ميافزايد: گفتوگو درباره فيلمهاي شركتكننده در اين دوره از جشنواره تا نقد و بررسي فيلمهاي نمايش داده شده و همچنين گفتوگو با كارگردانان و فيلمسازان و عوامل برگزاري اين جشنواره، از جمله بخشهاي اين برنامه است. سعيد اسلامزاده و علي جعفري كارشناسان اين برنامه سينمايي هستند.
راديو گفتوگو: سوداي سيمرغ در راديو
راديو گفتوگو براي علاقهمندان سينما با «سوداي سيمرغ» نگاه جامعتر و تحليليتري دارد و هر شب در كاخ جشنواره به بررسي اخبار و تحولات هر روز جشنواره فيلم فجر ميپردازد. اين برنامه به تهيهكنندگي محمدجواد طالبي، اجراي سيدامير جاويد و كارشناسي محمدرضا شهيديفرد به بررسي اخبار و تحولات هر روز جشنواره ميپردازد. بهگفته محمدجواد طالبي، اين برنامه كه به مدت 10 شب بهطور زنده از محل برگزاري جشنواره در برج ميلاد ساعت 20 روي آنتن اين راديو مي?رود، در بخش كارشناسياش سيدبشير حسيني و مهدي انصاري از سياستهاي جشنواره ميگويند و در بخش نقد آثار نيز منتقدان و نويسندگان سينمايي به بيان ديدگاهايشان خواهند پرداخت. وي با اشاره به آيتمهاي سينما انديشه، كارنامه و گزارش ميافزايد: جلسات رسانهاي عوامل فيلمها از ديگر بخشهاي ويژهبرنامه سوداي سيمرغ است كه براي بسياري از شنوندگان شنيدني است.
راديو جوان: از چهارسوي سينما
«چهارسو» برنامهاي از راديو جوان است كه امسال براي چهارمين سال در جشنواره فيلم فجر حضور دارد. اين برنامه در گروه جوان و انديشه با سردبيري مهدي شاهرضايي و سيروس رجبي به مدت 10 شب شنوندگانش را از حال و هواي فيلمهاي جشنواره آگاه ميكند. سيروس رجبي با اشاره به ويژهبرنامه جشنواره فيلم فجر در راديو جوان ميگويد: اين برنامه علاوه بر بخشهايي چون تاريخچه سينما و برنامه اكران در سينماها، به اخبار جشنواره هم ميپردازد. امير يل ارجمند و مازيار رضاخاني كارشناسان آن و اجراي آن نيز بر عهده لاله اكبري است. وي ميافزايد: چهارسو برنامهاي فرهنگي هنري است كه هر روز از راديو جوان تقديم شنوندگان اين شبكه ميشود. رويكرد اين برنامه در بهمنماه كه يكي از ماههاي فرهنگي - هنري با جشنوارههاي متعدد است پرداختن به اين جشنوارهها و پوشش مستقيم آنها و اطلاعرساني از روند برگزاري آنهاست. عوامل برنامه از دهم تا بيستم بهمن با استقرار در مركز همايشهاي بينالمللي برج ميلاد، جشنواره فيلم فجر و روند اكران فيلمها همراه با نقد و بررسي آنها را بهطور زنده پوشش ميدهد.
امتیاز شما